1414 poze   64376 vizite
Albume
15052014   In aer parfum de rose   Iunie 2014   September 20142016 Trandafiri   AUGUST-NOCTURNA   Giugno2017 Aprilie brumat2017 Decembrie2017 Iulie sufocant2017 Iunie calduros!2017 Mai ploios2017 Octombrie2017 Septembrie Vacanta Mykonos2018 Aprilie2018 August2018 Iulie2018 Mai in asteptarea ploii!!2018 Muscata si suculente deosebite!   Muscate iunie2018-Sardinia2019 Cyprus2019 DORINTE2020 Aprilie2020 Iulie parfumat2020 Iunie2020 La multi ani!2020 Mai2020 Retrospectiva gradina2021 Albuca2021 La multi ani!2021 Mai2021 Muscate2021 Toamna2022 Iarna2022 Spring   Maggio2022 Toamna2022 Toamna Noiembrie2022 Vara2023 Iunie2023 Mai2024 Apilie21 Mai 2017A Blue Laced Red WyandotteAbutillonAeonium arboreumAJUTORAJUTOR legumiculturaAJUTOR MUSCATEAsa NU-Ceaureanu Mariana- MeryblueBEST SERRAPEPTASEBinefacerile CHIMENULUIBonsaiBougaCasa perfecta-NautilusCel mai longeviv dr din lumeCERAMICA Colectia meaCinque Terre Italia 2014Civilizatia de sub Marea NeagraClisura DunariiCrini tripletiCura de CURMALEDisponibil 2018Dl TzutzuDulceata de patlagute verziFULECO si CM BRASILIAGardens by SingaporeHydrogelIdentificare   Identificare IIIntrebare_intrebatoareIulie 2015Kurt HielscherLA MULTI ANI 2015La multi ani de martisorLeac naturist impotriva gripei sau raceliiMANDRIA DE A FI ROMANMartie 2017MAURITIUS DECEDATMiniaturiMultumesc Luminita 63Muscata suferinda!Muscate 2017Nucile de AustraliaPeroxid de hidrogenPortugalia 2012   PortoPRIMAVARA 2014Rose Wood AvensROZMARINUL-planta care antreneaza creierulSanziene 2016Sarbatori FericiteSarbatori fericite 2015Sarbatori fericite si binecuvantate! 2019Sarbatori fericite si La multi ani 2014Sarbatori fericite si La multi ani 2017Scale of the UniverseSeptembrie 2013Traiasca Maria sa LENEATRANDAFIR SUPERB -NECUNOSCUTTunisia 2010   George Sebastian -romanul din TunisiaUPDATE 22_30 TURUL II VOT

membru din 18 September 2013

Cura de CURMALE

Alaturi de binecunoscutele fructe autohtone, pe rafturile magazinelor romanesti se afla si oaspeti din tarile calde, printre care se numara si curmalele. Poate din cauza pretului sau din lipsa de informatie, cumparatorii trec pe langa ele fara sa le ofere prea multa atentie. E pacat, deoarece sunt o sursa majora de vitamine, mai ales in perioada rece a anului. In natura exista peste 1500 de soiuri de curmale. Culoarea lor variaza de la galben-auriu pana la rosu, maro inchis sau chiar negru. Fiecare specie difera si prin nuantele de gust, care seamana cu nuca, mierea de albine sau caramelele. Si aspectul e diferit: unele sunt netede si lucioase, altele incretite, ca prunele afumate. O zicala araba veche spune: curmalul se simte bine atunci cand picioarele lui se afla in apa, iar capul in focul cerului. Spre deosebire de alte plante, atunci cand se coc, curmalele nu aduna rezerva de apa, ci pierd apa, devenind tot mai dulci si mai moi. Gustul fructelor proaspete este mult mai fin si mai putin dulce, dar curmalele proaspete nu rezista la drumuri lungi, sunt practic netransportabile, de aceea producatorii le usuca. Dupa procesul de uscare, valoarea nutritiva si calorica a curmalelor creste, iar concentratia de glucide, proteine si lipide se mareste de 10 ori fata de cea a fructelor proaspete.
Pline de vitamine

Nu-ti vine sa crezi ca pojghita subtire care inveleste curmala contine toate vitaminele (in afara de E si H) si o cantitate mare de microelemente: fier, fosfor, cupru, magneziu, calciu, potasiu si mangan. Curmalele contin mai multi aminoacizi decat merele,portocalele sau bananele. O importanta deosebita are continutul de fluor, care protejeaza dintii de carii, dar si seleniul, care scade riscul imbolnavirilor de cancer si al afectiunilor cardiace, intarind sistemul imunitar. O veste buna pentru cei care tin dieta si vor sa-si mentina o greutate normala: curmalele au putine calorii, fapt pentru care pot fi folosite in loc de dulciuri.
Imbunatatirea digestiei

Curmalele au fost inca din antichitate o componenta importanta in retetele pentru vindecarea bolilor tractului digestiv. Si stramosii nostri au observat efectul purgativ al fructelor. Cercetarile medicale au confirmat faptul ca celuloza lor ajuta la rezolvarea problemelor de digestie si la curatarea tractului gastro-intestinal, dar ne si protejeaza de unele forme de cancer. Consumul regulat de curmale favorizeaza restabilirea florei intestinale in caz de disbacterioza.

Reteta
Pentru stimularea activitatii intestinale, se fierb 5 curmale, in 500 ml de apa, timp de 3-4 minute. Compotul obtinut se bea caldut de doua ori pe zi, dimineata si seara.
O alta varianta propune consumul de doua ori pe zi a cate 5 curmale, dupa care se bea cate un pahar de apa calda.
Gama larga de aminoacizi care se gasesc in curmale neutralizeaza hiperaciditatea sucului gastric si stopeaza aparitia de pirozis (arsuri la stomac). In tarile arabe, curmalele se mananca umplute cu unt. Intuitia poporului, iar mai tarziu cercetarile stiintifice, au dovedit utilitatea combinatiei intre aceste doua produse. Glucidele din fructele dulci favorizeaza asimilarea mai usoara a untului, un produs destul de greu pentru digestie.

Izvor de energie

In calitate de energizant, curmalele intrec toate fructele uscate. Sunt si liderul lor, dupa continutul de proteine. Curmalele au gustul dulce datorita prezentei de fructoza si glucoza, cea mai buna hrana pentru creier. Persoanele ocupate cu munca intelectuala ar trebui sa consume zilnic curmale, ce sunt bogate si in vitamine din grupul B. Combinatia de glucoza cu vitamina B5, prezenta si ea in cantitati mari, este un stimulent bun pentru muschi, carora le creste rezistenta si ajuta la obtinerea de rezultate spectaculoase in sport, fapt pentru care le sunt recomandate atletilor.
In perioada rece, cand avem nevoie de o imunitate puternica, putem sa apelam la combinatia favorabila a vitaminelor A, B si C din curmale, deoarece este un trio ce da putere organismului de a se impotrivi invaziilor de virusi si microbi si de a tine piept infectiilor respiratorii.
In tarile orientale, curmalele sunt considerate cel mai bun supliment alimentar natural pentru femei insarcinate si mamici care alapteaza, deoarece imbogatesc laptele cu cele mai importante vitamine si microelemente necesare pentru dezvoltarea normala a pruncilor si inzestrarea lor cu o imunitate puternica.
Centenarii din Orient spun ca longevitatea lor se datoreaza si curmalelor consumate zilnic.
Atentie, totusi! Specialistii in dietologie atrag atentia fata de cantitatile mari de uleiuri si glucoza continute in curmale si ne recomanda sa nu mancam mai mult de 15 fructe uscate pe zi.

La cumparat curmale

* Daca vreti sa cumparati curmale, analizati atent ambalajul, ca sa nu fie deteriorat.
* Verificati data de producere si termenul de valabilitate. Daca cumparati curmale la vrac, verificati sa nu fie umede, altfel riscati sa le aruncati in 2-3 zile. Alegeti-le numai pe cele uscate si intregi. Cele strivite pot sa aiba o reminiscenta de vin si se strica rapid
* Pastrati curmalele in pungi de hartie, nu in pungi de polietilena.

* Nu aruncati samburii, folositi-i pentru masajul talpilor. Procedati in felul urmator:
1. Confectionati doi saculeti din bumbac (20x10 cm) si umpleti-i cu samburi de curmale, in asa fel ca in pozitie orizontala samburii sa se aseze intr-un strat. Apasati cu talpile pe samburi sau stati in genunchi, cateva secunde, pe saculeti, daca va dor picioarele.
2. Puneti saculetii in papuci cu 1-2 numere mai mari decat numarul de la pantofi, si incaltati-va cu ei cand sunteti acasa. Este o incaltaminte reflexoterapeutica ideala. Concomitent cu rezolvarea problemelor casnice, le veti rezolva si pe cele de sanatate.

Din samburi puteti sa cresteti si un palmier. Chiar daca nu da rod, e minunat pentru infrumusetarea interiorului.

Sfaturi utile

1. Daca aveti probleme cu constipatia, inainte de culcare, mancati 4-5 curmale si beti un pahar de lapte cald.
2. In caz de trauma, cu pierdere mare de sange, bolnavului i se dau cateva curmale si un pahar de lapte cald cu unt topit.
3. Combinatia de frisca naturala, lapte si curmale este recomandata bolnavilor de anemie cronica si persoanelor care simt o slabiciune fara nici un motiv vizibil.
4. Pentru cresterea fortelor fizice ale organismului, zilnic se consuma, dupa masa, cate 15-20 de curmale. In timpul zilei se beau 500 ml de lapte si se fac exercitii fizice.
Cura dureaza 40 de zile, timp in care se inregistreaza nu numai cresterea puterii fizice, dar si aflux de energie si de optimism.

RETETE CULINARE PENTRU GURMANZI

Desert cu albus si curmale
Ingrediente necesare: 500 g curmale, 5 albusuri de ou crude, 200 g zahar pudra, 150 g nuci sau migdale.
Mod de preparare: Fructele se taie in asa mod ca sa puteti scoate samburele. Se prepara o umplutura din albusuri batute cu zahar si migdale si se introduce in locul samburilor. Se pot consuma si la micul dejun. In calitate de aliment-medicament, li se recomanda persoanelor cu dureri de ficat si de stomac.

Crema de curmale cu nuci

Se scot samburii din 250 g curmale si se mixeaza. Se toaca 100 g nuci sau se prepara un amestec din alune, arahide, alte feluri de nuci, dupa preferinta. Se amesteca curmalele, nucile, 100 ml iaurt natural, 100g lapte praf si 1/2 lingurita de scortisoara. Crema obtinuta se pastreaza in borcan cu filet, in frigider. Se unge pe paine prajita, biscuiti sau pe blat de napolitane.
Le este recomandata copiilor anemici, batranilor, celor aflati in convalescenta dupa o boala lunga, dar si oricarui om suprasolicitat
Curmalul sau finicul
Curmalul sau finicul
Curmal
Curmal
Curmale
Curmale

Comentarii album • 5
olgutza 21 November 2014  
interesant
Raportează
Lizica 1 February 2014  
Multumim pt sfaturi !
Raportează
FELICITA 10 January 2014  
Nu sunt soiuri de curmale care sa reziste la inghet sa crestem si noi in Romania curmale? Mie imi plac f mult,periodic mananc curmale.
Raportează
Siropdeartar 13 January 2014  
Draga mea Felicita ,nu am auzit de asa ceva...,curmalii
sunt dependenti de cadura si umiditate.....
Am vazut ca ai tuberoze,le-am pierdut acu doi ani ,as vrea sa cumpar si eu niste bulbi,binenteles daca ai de vanzare!?
Raportează
FELICITA 13 January 2014  
Da,am.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.