E traditie. Aproape toata lumea a auzit de vinul de Porto. Putini, insa, stiu ca acesta este special din toate punctele de vedere. In primul rand, e foarte dulce. Si tare. In cele mai multe cazuri, are 20 de grade, iar la prima vedere, se diferentiaza total de vinurile portugheze obisnuite, si ele foarte apreciate de oameni din intreaga lume. De ce e vinul de Porto celebru? Poate datorita povestii sale, care dezvaluie o identitate puternica, un farmec incontestabil.
Orice pachet turistic din Porto contine o vizita la una din cramele de prestigiu. Plimbarea printre butoaie imense, mirosul de zid rece si linistea de pe culoarele care ascund recolte valoroase, toate aceste detalii fac din cramele de la Porto un loc special. Un ghid explica turistilor, in portugheza, spaniola, franceza, italiana sau engleza, de ce vinul de Porto e atat de... altfel. In primul rand, fermentarea sa e oprita brusc, artificial, prin adaugarea unui alcool puternic. Asa se pastreaza dulceata strugurilor si se obtine taria bauturii. Chiar si vinul sec de Porto e dulce!
Într-o clasă superioară, Old Tawny şi Colheita sunt maturate minimum şapte ani în butoaie de lemn şi ulterior sunt supuse învechirii în sticle pentru maximum 50 de ani. Diferenţa dintre cele două tipuri este că Old Tawny este un produs de cupaj, ce poate fi sau nu filtrat, iar Colheita este un vin pur, obţinut din producţia unui singur an şi are data respectivă pe etichetă. Pentru Old Tawny vârsta vinului este dată de media anilor recoltelor din care s-au produs vinurile de bază.
Vintage Port este clasa supremă şi acoperă sub 2% din producţia totală de vin de Porto. Vinul este făcut din recolta unui singur an, declarată potrivită pentru Vintage Port în funcţie de anumite caracteristici – aproximativ odată la trei ani. El este lăsat la maturat pentru numai doi ani în butoaie de lemn, însă valoarea şi complexitatea îi creşte prin învechire în sticlă şi peste o sută de ani. De obicei, acest tip de vin de Porto se consumă după cel puţin 10 ani de la îmbuteliere. Datorită perioadei scurte înainte de îmbuteliere, Vintage Port îşi păstrează foarte bine culoarea închisă şi aroma proaspătă de fructe.
Pentru că Vintage Port necesită învechire mai îndelungată decât orice alt vin de Porto, după deschidera sticlei vinul trebuie pus la decantare. Operaţiunea este absolut necesară întrucât în anii îndelungaţi de învechire Vintage Port dezvoltă numeroase depuneri care trebuie eliminate. Dopul este întotdeauna marcat cu anul recoltării şi sigla casei producătoare.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.